De inhoud van een wijnglas in de horeca
Er zijn geen officiële hoeveelheden voor het vullen van een wijnglas, wel zijn er bepaalde richtlijnen die worden aangehouden in de horeca. Meestal wordt in de horeca 100 a 125cc wijn in een glas geschonken. Dit komt er op neer dat er ongeveer 6 tot 7 glazen wijn uit een fles gehaald kunnen worden. Vaak schenkt men in grote wijnglazen automatisch meer wijn, omdat het glas er anders zo leeg uitziet. Denk hier van tevoren goed over na bij het aanschaffen van nieuwe wijnglazen. Daarnaast zijn er ook onderzoeken gedaan die aantonen dat er (onbewust) gemiddeld 9% meer witte wijn in een glas wordt geschonken dan rode wijn. Dit heeft te maken met het feit dat rood beter zichtbaar is dan wit, waardoor men eerder stopt met schenken.
Rode wijnglazen voor de horeca
Officieel horen rode en witte wijnen niet in dezelfde glazen geschonken te worden. Omdat rode wijnen vaak op kamertemperatuur of slechts licht gekoeld geschonken worden, worden rode wijnen in grote, bolle glazen geschonken. De wijn wordt vaak tot het breedste stuk van het glas geschonken, zodat goed rondgedraaid (ook wel 'walsen' genoemd) kan worden waardoor de aroma's uit de wijn vrij komen.
Over het algemeen worden grote wijnglazen vaker gebruikt voor rode wijnen.
Witte wijnglazen
Meestal worden witte wijnen koud gedronken, daarom zijn over het algemeen de glazen voor witte wijnen kleiner en smaller dan glazen voor rode wijnen. Het voordeel van deze smallere glazen is dat de wijn langer koud kan blijven en de geur is beter geconcentreerd door de smallere opening, waardoor de fruitigheid vaak beter tot zijn recht komt.
Witte wijnglazen kunnen ook uitstekend worden gebruikt voor het serveren van Rosé.
Mousserende wijnen en Champagne worden voor geserveerd in een smalle flûte. De smalle vorm van dit glas zorgt er voor dat de bubbels langer in de drank blijven.
Over het algemeen hebben wijnglazen altijd een steel, deze steel voorkomt dat de wijn opgewarmd kan wordt tijdens het vasthouden door de hand.
Andere wijngerelateerde producten van HorecaRama
Naast een uitgebreid assortiment wijnglazen bent u bij HorecaRama ook aan het juiste adres voor andere benodigdheden en accessoires voor het schenken en serveren van wijn. Wij hebben diverse kurkentrekkers, flesafsluiters en vacuümpompen in ons assortiment. Met deze vacuümpomp kunt u geopende flessen wijn langer bewaren zonder dat de kwaliteit verloren gaat. De geopende fles wijn kan worden uitgeschonken en geserveerd in een decanteerkaraf. Dit doet men voornamelijk bij rode wijnen, om de wijn bloot te stellen aan zuurstof en bezinksel te scheiden van de wijn. Liever de wijn gekoeld serveren? Bekijk dan ons ruime assortiment wijnkoelers of wijnklimaatkasten!