Waterontharder, ontkalker, osmose, voor de horeca, wat is dit allemaal?
Een glimmende en schone vaat
Een glimmende en schone vaat, wie wil dat nou niet? Hiervoor zijn er 4 dingen nodig en deze staan ook wel bekend als de Cirkel van Sinner. Het is een handige tool om na te gaan welke verhoudingen er nodig zijn om de gewenste onderdelen, in dit geval de vaat, grondig te reinigen.
De cirkel zullen wij hieronder verder toelichten, want bij een efficiënte schoonmaak spelen 4 elementen een rol: het reinigingsmiddel/de chemie, de waskracht/de arbeid, de temperatuur en natuurlijk de tijd. Deze elementen hebben allemaal invloed op elkaar en vergroten of juist verkleinen elkaars deel in de cirkel.
- Het reinigingsmiddel/de chemie: het juiste vaatwasmiddel en de ideale naglans zorgen voor een schone vaat. Neem bijvoorbeeld de vaat bij u thuis. Zonder dreft is het ook niet goed mogelijk om de vaat mooi schoon en glimmend te krijgen. Let er goed op dat u de juiste hoeveelheid gebruikt, want daardoor krijgt u een optimaal resultaat. Wij hebben verschillende soorten vaatwasmiddelen bij HorecaRama, zoals het vaatwasmiddel universeel HYLINE. Deze kunt u gebruiken met iedere vaatwasser. Daarnaast hebben wij ook het naglansmiddel universeel HYLINE. Ook deze is geschikt voor het gebruik met iedere vaatwasser.
- De waskracht/de arbeid: goede en krachtige sproeiarmen van een vaatwasser zijn ideaal en bereiken alle gewenste hoeken. Het wassen van de vaat met de hand is lastiger, omdat u dan minder kracht kunt zetten.
- De temperatuur: vervolgens zijn we beland bij de temperatuur. Er dient sprake te zijn van een juiste en hete temperatuur om te zorgen voor een glimmende en schone vaat. Als er sprake is van te koud water kunt u niet goed en volledig schoonmaken. Ook hierbij is het met de hand wassen lastiger, omdat u dan niet super heet afwast. De meeste professionele vaatwassers hebben een naspoeltemperatuur van rond de 80°C.
- De tijd: door lang genoeg te wassen maakt u de vaat weer op en top schoon. Hiervoor is er een tijd nodig van ongeveer 60-120 seconden. Als u uw vaat met de hand wast, is er meer tijd nodig.
Waterontharder en ontkalken van het water
Bij een vaatwasser is er vaak de optie tot een waterontharder. Dit is een belangrijk punt om mee aan de slag te gaan en te installeren, want in het leidingwater zit kalk. Kalk zorgt weer voor aanslag op de vaatwasser en dit wilt u natuurlijk zo goed mogelijk tegengaan.
De kalk is daarnaast ook schadelijk voor de vaatwasser. U wilt een lange tijd optimaal gebruik maken van uw professionele vaatwasser in uw horecakeuken of de bedrijfskeuken. Met het toepassen van een waterontharder kunt u het water ontkalken. Door het gebruiken van een waterontharder blijft het water perfect van kwaliteit en blijft de vaatwasser zijn werk doen zoals u dat gewend bent.
Een voordeel van een waterontharder is ook dat het beter is voor het milieu. Een steentje bijdragen aan een groenere wereld is altijd een goed punt! Met een waterontharder hoeft u minder vaak te ontkalken en hierdoor is er weer minder vervuiling van het grondwater.
De waterontharder is er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn ze er met een inhoud van bijvoorbeeld 8, 16 of maar liefst 20 liter. Bent u benieuwd naar ons aanbod, neem dan snel een kijkje tussen de waterontharders! Het is ook een optie om een vaatwasser te kiezen met een ingebouwde waterontharder. Deze is dan geïntegreerd in de vaatwasser en hoeft u niet apart te plaatsen.
Nog een stapje verder: de osmose behandeling
De osmose behandeling gaat nog een stapje verder dan een waterontharder. Bij osmose zijn er twee vloeistoffen die zich met elkaar vermengen. Het water gaat van een bepaalde plek met een lage concentratie aan opgeloste stoffen naar een plek waar er opgeloste stoffen zijn met een hoge concentratie. Er is dus een verplaatsing van het water aanwezig.
Bij een osmose behandeling wordt niet alleen de kalk, maar ook andere elementen zoals zouten en mineralen bij deze behandeling uit het water gefilterd. Hierdoor krijgt u osmose water. Het wassen met dit water zorgt voor een ‘poleervrij’ resultaat. De glazen komen dan volledig schoon en helder uit de vaatwasser. Nadat de glazen zijn opgedroogd, zijn ze kristalhelder en deze hoeft u dan niet meer met de hand te poleren. Ze glimmen als nooit tevoren!
Een voorbeeld van een osmose unit die wij bij HorecaRama hebben, is de omgekeerde osmose unit van Aristarco. Deze unit kunt u toepassen op de voorladers van Aristarco gecombineerd met de glazen spoelmachine. De osmose unit heeft een vermogen van 140 liter per uur.
Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig naar nóg meer horeca inspiratie? Ontdek dan onze blog over een statische, geventileerde of geforceerde koeling? Wat is het verschil?