Wat is het verschil tussen alle koudemiddelen?
Wat wordt er bedoeld met koudemiddelen?
Een koudemiddel wordt gebruikt in koelinstallaties of in warmtepompen. Ze dienen als een medium voor het transport van warmte. De koudemiddelen nemen dus warmte op en laten koele lucht achter wanneer ze door een compressor of een verdamper worden geleid. Een koudemiddel is bij horeca koelkasten en horeca vriezers een belangrijk aandachtspunt als u nieuwe horeca apparatuur gaat aanschaffen. Bij de horeca apparatuur in onze uitgebreide collectie, hebben wij het koudemiddel aangegeven in de bijgevoegde product omschrijving. Als u hier meer vragen over heeft, staan wij graag voor u klaar met een professioneel advies!
Hoe werkt een koudemiddel?
De werking van een koudemiddel bestaat uit een aantal stappen die worden doorlopen. Deze stappen zullen wij hieronder voor u op een handig rijtje zetten:
- Het vloeibare koudemiddel wordt in de verdamper van de machine gespoten. Het koudemiddel neemt warmte op uit de omgeving en die omgeving bestaat uit een te koelen ruimte, een product uit de buitenlucht of een andere bron.
- Daarna gaat de damp naar een compressor die dit samenperst tot een hogere druk. Dit is essentieel om het koudemiddel te laten condenseren.
- Vervolgens zorgt een condensor ervoor dat het dampvormige koudemiddel een vloeistof wordt. De opgenomen warmte komt hierdoor weer vrij. De warmte in een koelmachine wordt overgedragen aan een koelmedium, zoals de buitenlucht voor de afvoer of het hergebruiken. In een warmtepomp wordt de warmte afgegeven aan de ruimte die verwarmd wordt.
- Als laatste stap wordt de druk en de temperatuur van het vloeibare koudemiddel verlaagd. Hierna wordt het in een verdamper gespoten en beginnen we weer bij het eerste punt.
De verschillende soorten koudemiddelen
Er zijn verschillende soorten koudemiddelen om een onderscheid tussen te maken. Dat zijn de natuurlijke en de synthetische koudemiddelen. Wij zullen ze hieronder verder voor u beschrijven:
Synthetische koudemiddelen
Synthetische koudemiddelen zijn stoffen die door mensen zijn ontwikkeld voor industriële doeleinden. Het zijn (H)CFK’s en HFK’s. Voor deze koudemiddelen gelden Europese verordeningen die ervoor zijn gemaakt om het milieu te beschermen. De (H)CFK’s zijn gechloreerde fluorkool(water)stoffen en deze stoffen hebben een schadelijke invloed op de ozonlaag. Deze koudemiddelen komt u vaak tegen in koelingssystemen.
De HFK’s zijn de fluorkoolwaterstoffen. Dit is een organische verbinding die samengesteld is uit koolstof, fluor en waterstof. Deze stoffen versterken het broeikaseffect en op de HFK’s is de Europese F-gassenverordening van toepassing.
Een koudemiddel dat we bij de HFK’s veel zien is de R134a. De koudemiddelen die u wat minder vaak zult tegenkomen zijn: De R23, de R32, de R125 en de R143a. Als we een kijkje nemen tussen de HFCK’s zien we de R22 veelal terugkomen. De R401(a,b,c), de R406a en de R409(a,b) zien we daarentegen minder vaak als koudemiddel.
Oude koelingen tot het jaar 2020 hadden vaak het koelmiddel R404A. Dit koudemiddel is inmiddels verboden. Wel zien wij nog veel horeca ondernemers die koelingen hebben die werken op dit koudemiddel. Het bijvullen mag nog wel, maar het produceren ervan mag niet meer. Hierdoor zien we dat, samen met de schaarste, de prijs hiervan flink is toegenomen.
Natuurlijke koudemiddelen
Tot slot zijn we beland bij de natuurlijke koudemiddelen. Een natuurlijk koudemiddel is minder schadelijk voor het milieu. Wel kan zo’n koudemiddel schadelijk zijn voor mensen als er bijvoorbeeld sprake is van lekkage. Een natuurlijk koudemiddel bestaat vaak uit propaan, koolstofdioxide of ammoniak.
Hieronder zullen wij een aantal natuurlijke koudemiddelen benoemen die regelmatig voorkomen:
- De R744: hierbij gaat het om CO2.
- De R717: hier gaat het om ammoniak.
- De R290: dit koudemiddel bevat propaan. Vandaag de dag is het koelmiddel R290 één van de meest gebruikte koelmiddelen als het horeca apparatuur betreft.
- De R170: hierbij gaat het om ethaan.
- De R600a: dit koudemiddel bevat isobutaan.
- De R1270: het gaat om propeen.
- De R718: bij deze laatste gaat het om water.
Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar onze collectie horeca koelkasten? Neem dan een kijkje bij onze blog over hoe kiest u de ideale horeca koelkast?