Menu
EUR
Pumpkin alert: Herfstige foodtrends

Pumpkin alert: Herfstige foodtrends

Door: Claire Reacties: 0

Pumpkin alert: herfstige foodtrends!

De herfst brengt een overvloed aan smaken en ingrediënten die perfect zijn voor je horecagelegenheid. Deze tijd van het jaar nodigt uit tot het creëren van warme, sfeervolle gerechten die de gemoedelijkheid van het seizoen weerspiegelen. In dit artikel verkennen we de herfstige foodtrends en geven we praktische tips voor horecaondernemers om deze succesvol toe te passen in hun menu's.

 

1. Het wildseizoen

Elke herfst omarmt de horeca wildvlees, van ree en konijn tot eendenborst en duif, perfect afgestemd op de uitgesproken smaken van het seizoen. Het is essentieel om wildgerechten aan te bieden met een goede oorsprong; koop bijvoorbeeld vlees van lokale leveranciers en let op de duurzaamheid. Gasten hechten veel waarde aan traceerbaarheid, wat hun eetervaring vergroot. Houd daarnaast de jachtkalender in de gaten, zodat je precies weet welk vlees niet gekweekt is en echt bij het seizoen hoort.

Ontdek vlees rijpingskasten voor jouw horecazaak

 

2. Exotische smaakmakers

De Midden-Oosterse keuken is weer upcoming in de herfst van 2024, met exotische specerijen en kruiden die een unieke touch aan je gerechten geven. Specerijenmengsels zoals Za’atar en Ras el Hanout zijn perfect voor de warme en aardse smaken van dit seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een geroosterde groentenschotel met Za’atar, een Ras el Hanout stoofpot met lamsvlees, kikkererwten en wortelgroenten of een auberginepuree met tahini. Daarnaast zien we een heropleving van traditionele ingrediënten zoals sumac en Aleppo-peper, die niet alleen diepte aan gerechten geven, maar ook aansluiten bij de groeiende belangstelling voor natuurlijke en gezonde voeding. Dit geldt ook voor plantaardige eiwitten, zoals kikkererwten en linzen.

 

3. Proteins, proteins, proteins

Nu we het toch over eiwitten hebben, is dit ook een belangrijke trend om in de gaten te houden. Door toenemende populariteit van sportieve levensstijlen zie je hierdoor ook deze nieuwe trend. Het zal je zelfs in de supermarkt al zijn opgevallen hoeveel eiwit houdende voeding en drankjes er tegenwoordig in de schappen staan. Het is daarom slim om jouw gasten op de hoogte te stellen van het aantal eiwitten die er in jullie maaltijden zitten, dit kan bijvoorbeeld naast de gerechten op de menukaart. Denk er ook aan om je menu te updaten met gerechten zoals een burger op basis van linzen of erwten, ideaal als vleesvervanger. Daarnaast kun je een voedzame quinoa-salade aanbieden, verrijkt met kikkererwten en groenten voor extra eiwitten. Een andere optie is een romige pannenkoek gemaakt van havermout en banaan, perfect als een eiwitrijk ontbijt. Door deze opties aan te bieden, speel je in op de groeiende vraag naar gezonde en duurzame maaltijden.

 

4. Comfortfood opnieuw uitgevonden

Gezonde eters hebben een nieuwe trend op gang gebracht; een nieuwe twist aan comfortfood. Altijd al populair in de herfst, maar met deze nieuwe twist bereik je de gezondheidsbewuste eters. Denk aan zoete-aardappelfrietjes, gebakjes op basis van havermout, courgette lasagne of courgette-noedels en mac ‘n’ cheese gemaakt met bloemkool. Nog een voorbeeld van deze culinaire creativiteit is de cross-section sandwich, die viraal gaat op TikTok. De cross-section sandwich is een sandwich geïnspireerd op de Japanse Katsu sandwich, gevuld met ingrediënten naar je eigen smaak. Veel verse groentes, diverse vleessoorten en - ook niet onbelangrijk voor het Tiktok publiek - visueel aantrekkelijk voor foto's.

Deze maaltijden bieden een gezonder alternatief, terwijl ze de warme, vertrouwde sensatie van herfstig comofortfood behouden.

 

5. Gecontroleerd rotten oftewel fermentatie

Fermentatie is niet alleen een oude techniek, maar ook de sleutel tot het creëren van unieke smaken en gezonde gerechten in jouw restaurant. Deze methode maakt gebruik van bacteriën, schimmels en gisten om voedingsmiddelen te transformeren, en biedt tegelijkertijd een kans om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

In plaats van te vertrouwen op traditionele dierlijke eiwitbronnen, kun je gefermenteerde producten zoals bijvoorbeeld tempeh, kimchi en black garlic in je menu opnemen. Deze ingrediënten zijn rijk aan antioxidanten en probiotica, wat niet alleen de gezondheid van je gasten bevordert, maar ook inspeelt op de groeiende vraag naar plantaardige en duurzame opties.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!