Horecatrends in 2025: Wat kunnen we verwachten? (Part 2)
Na een eerste verkenning van de horecatrends van 2025, gaan we nu zoals beloofd dieper in op vijf ontwikkelingen die dit jaar de toon zetten. Dit keer nemen we een mix van foodinnovaties en culturele invloeden onder de loep. Deze trends bieden volop kansen om jouw horecazaak te vernieuwen en te laten groeien in 2025!
6. Snackification: Hap-snap de toekomst in
De tijd van drie vaste maaltijden per dag is voorbij. Snackification draait om kleinere, makkelijk te eten gerechten die perfect passen in drukke schema's. Denk aan mini-bowls, fingerfood en voedzame snacks on-the-go. Het gaat niet alleen om gemak, maar ook om smaakexplosies in een paar happen. Horecaondernemers kunnen hier slim op inspelen met een menu vol creatieve bites die trendy én voedzaam zijn.
7. SELFCARE diet: Eten voor lichaam én geest
Steeds meer consumenten zien hun dieet als een vorm van zelfzorg. Het SELFCARE diet gaat verder dan gezond eten; het draait om bewust kiezen voor voeding die energie geeft, stress vermindert, en zelfs slaap verbetert. Denk aan gerechten boordevol superfoods, adaptogene kruiden en functionele ingrediënten. Daarnaast hebben steeds meer consumenten last van voedselintoleranties. Vooral onder de jongere generaties is het belangrijk om rekening te houden met intoleranties als lactose en gluten. Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om hun consumptie van bijvoorbeeld lactose, gluten, suiker en dierlijke ingrediënten te beperken en in plaats daarvan veel eiwitten, gezonde vetten, toegevoegde vezels tot zich te nemen. Zet een wellnesshoek op je menukaart met gerechten die lichaam en geest in balans brengen, en je scoort gegarandeerd.
8. Opkomst van Zuidoost-Aziatische keukens
Keukens zoals de Koreaanse, Vietnamese en Filipijnse blijven terrein winnen. Gerechten en ingrediënten uit deze regio's zorgen voor een diverser culinair aanbod, van pittige kimchi en pho tot aromatische adobo. De trend gaat verder dan eten: ook drankjes krijgen een Aziatisch tintje. Savory coffee drinks met gember, citroengras en zelfs rokerige rozemarijn komen op. Yemeni koffiehuizen, waar potten koffie op smaak worden gebracht met kruidige hawaij, bieden een alternatief voor late-night bars. Daarnaast zeggen we dag tegen Macha (mede door een tekort) en zou de populariteit van hojicha, een geroosterde Japanse groene thee, weleens in haar plaats kunnen exploderen. Denk dus aan Hojicha Lattes of alcoholvrije thee-pairings.
9. De eerlijke keuken: Transparantie is troef
Consumenten willen weten wat er op hun bord ligt. Door de hoeveelheid misinformatie over onze producten en de toenemende kennis hierover van de consument zorgt ervoor dat we erg sceptisch zijn geworden over wat er daadwerkelijk in ons eten zit. De eerlijke keuken speelt hierop in met lokaal, duurzaam en ethisch verantwoord eten. Hierdoor kiezen we ook vaker voor gerechten met zo min mogelijk ingredienten. We willen immers weten wat we in ons lichaam stoppen en de meeste ingredienten zijn voor ons lichaam overbodig. Versere producten komen echter met een prijskaartje, maar goed nieuws, de nieuwe consument vindt het geen probleem om wat meer te betalen voor een eerlijke keuken. Transparante menu’s waarin je de oorsprong van ingrediënten benadrukt, zorgen voor vertrouwen en loyaliteit. Restaurants die eerlijk en heerlijk combineren, maken echt het verschil.
10. Blurring van concepten
De traditionele grenzen tussen horeca, retail en andere diensten vervagen steeds meer en deze trend, bekend als blurring, opent deuren naar verrassende samenwerkingen en extra inkomstenbronnen. Wat betekent dit voor de horecasector? Blurring houdt in dat horecabedrijven meer doen dan alleen eten en drinken serveren. Ze verkopen bijvoorbeeld hun eigen producten, zoals huisgemaakte sauzen, koffiebonen, speciaal gebrouwen bier of zelfs interieuritems die gasten tijdens hun bezoek bewonderen. Waarschijnlijk heb je afgelopen maanden ook wel de merchandise kerst-ornamenten voorbij zien komen.
Daarnaast ontstaan er hybride ruimtes waar horeca, winkelbeleving en zelfs werkplekken samensmelten. Denk aan koffiehuizen die als coworking-ruimte functioneren en tegelijkertijd lokaal gemaakte producten verkopen. Of restaurants die workshops en proeverijen aanbieden, waarbij gasten niet alleen kunnen eten, maar ook leren hoe de gerechten worden gemaakt.
Blurring is meer dan een slimme manier om omzet te verhogen; het biedt ondernemers de kans om een sterkere connectie met hun gasten te creëren. Door een unieke merkervaring te bieden die verder gaat dan de traditionele horeca, kun je je onderscheiden in een steeds competitievere markt.
Wil je meedoen aan deze trend? Overweeg dan welke elementen van jouw zaak je kunt vertalen naar producten of diensten die ook buiten je locatie impact maken.