Menu
EUR
Engelssprekend horecapersoneel: doen of niet doen?

Engelssprekend horecapersoneel: doen of niet doen?

Door: Claire Reacties: 0

‘Sorry, no Dutch’ - In de Nederlandse horeca zien we steeds vaker Engelssprekend personeel op de werkvloer, niet alleen meer in de grote steden, maar ook in dorpen en kleinere gemeenten komt het tegenwoordig steeds vaker voor. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten horecaondernemers creatief zijn in het aantrekken van personeel. Toch vinden veel Nederlanders het ongemakkelijk om in hun eigen land in het Engels aangesproken te worden. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de rol van Engelstalige medewerkers en hierin een weloverwogen keuze te maken.

 

Voordelen van Engelssprekend personeel

  1. Internationale gasten bedienen: Engelssprekend personeel is handig in toeristische gebieden, zelfs in kleinere plaatsen. Het maakt het makkelijker om internationale gasten te bedienen.

  2. Meer mogelijkheden in een krappe arbeidsmarkt: De krappe arbeidsmarkt dwingt ondernemers om breder te werven. Engelssprekend personeel biedt een grotere vijver om uit te vissen, vooral wanneer lokaal personeel schaars is.

  3. Diversiteit: Engelssprekend personeel kan bijdragen aan een diverser team, wat een verrijking kan zijn voor je horecazaak en je positionering. Een divers team kan ook verschillende perspectieven en culturele inzichten bieden, wat het serviceniveau ten goede kan komen en nieuwe inzichten kan bieden.

 

Nadelen: het ongemak van lokale gasten

  1. Nederlandse gasten kunnen zich buitengesloten voelen: Veel Nederlanders voelen zich ongemakkelijk als ze in het Engels worden aangesproken, zeker in dorpen en kleinere gemeenten. Dit kan afbreuk doen aan hun beleving en het gevoel geven dat ze te gast zijn in hun eigen land.

  2. Verlies van lokale sfeer: In kleinere horecazaken draagt Nederlandstalig personeel bij aan een authentieke sfeer. Engelstalig personeel kan die lokale charme aantasten.

  3. Misverstanden onder personeel: Communicatie tussen Engelstalige en Nederlandstalige medewerkers kan tot verwarring leiden. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de voertaal op de werkvloer.

  4. Extra werk - vertaling van contracten en documenten: Het aannemen van Engelssprekend personeel brengt extra werk met zich mee, zoals het vertalen van contracten en andere personeelsdocumenten. Hiervoor is vaak een vertaalbureau nodig, wat extra kosten met zich meebrengt.

 

De overweging waard?

Het inhuren van Engelssprekend personeel hangt sterk af van je doelgroep en locatie. In toeristische gebieden kan meertaligheid een groot voordeel zijn, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met je lokale gasten, zeker in kleinere gemeenschappen. Bovendien kan het de moeite waard zijn om Engelssprekende medewerkers niet direct in functies te plaatsen waarbij ze veel met Nederlandse gasten communiceren. 

 

Overweeg ze niet in een prominente rol te zetten

Een optie om lokale gasten tegemoet te komen, is om Engelssprekend personeel niet in prominente rollen te plaatsen, zoals in de bediening. Deze posities hebben veel interactie met gasten en het is juist daar dat de Nederlandse taal voor een gevoel van verbinding kan zorgen. Engelssprekend personeel kan bijvoorbeeld goed ingezet worden in de keuken, achter de bar, voor logistieke taken, of als ondersteuning tijdens drukke momenten.

 

Conclusie

Engelssprekend horecapersoneel kan een waardevolle oplossing zijn, zeker met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Maar plaats ze niet automatisch in rollen met veel klantcontact als dit voor ongemak bij lokale gasten kan zorgen. Door de juiste balans te vinden en goed na te denken over hun positie binnen het team, kan je zowel je internationale gasten als je lokale gasten tevreden houden.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!