Een statische, geventileerde of geforceerde koeling? Wat is het verschil?
Wat is een statische koeling?
Statische koelingen worden gekoeld door middel van leidingen met een koelmiddel. Het koelmiddel bevindt zich in de wanden van de koeling. Een statische koeling is te vergelijken met een koelkast om thuis te gebruiken. Het overdragen van de kou gaat hier vanuit de wanden. Bij deze koeling vindt er weinig luchtcirculatie plaats en er kunnen aan de binnenkant verschillen ontstaan als we kijken naar de temperatuur. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de temperatuur aan de onderkant van de koeling lager is dan bovenin, omdat de warme lucht opstijgt. Als u uw koeling intensief gebruikt en de deur regelmatig open en dicht gaat, dan wordt een statische koeling afgeraden. Als de deur open en dicht gaat, slaat de warme lucht uit de omgeving op de koude wanden van de koeling. Hierdoor ontstaat er condens en dit kan ijsvorming tot gevolg hebben. Dit is vooral het geval bij een vrieskast en zorgt voor een iglo-effect waardoor de koeling niet de optimale kwaliteit zal leveren.
Een groot voordeel van een statische koeling is dat uw producten minder snel uitdrogen. Hierbij kunt u denken aan onverpakt vlees, vis of gebak. Deze producten zullen geen harde buitenkant krijgen en de kwaliteit van de producten blijft hierdoor op en top! Deze koelkast van RVS is bijvoorbeeld uitgerust met een statische koeling.
Wat is een geventileerde koeling?
Vervolgens komen we bij de volgende soort en dat is de geventileerde koeling. Deze koeling heeft in feite dezelfde opbouw als een statische koeling. Het verschil is, dat er een extra ventilator is ingebouwd aan de binnenkant van de koeling. De extra ventilator zorgt ervoor dat de kou rondgaat binnenin de koeling. Hierdoor is de koeling overal hetzelfde en komen de producten in de koeling sneller op de juiste temperatuur. Daarnaast blijven ze ook beter op de goede temperatuur. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij deze Gastro koelkast dubbel voorzien van een geventileerde koeling.
Wat is een geforceerde koeling?
De derde soort die we bespreken is de geforceerde koeling. Bij deze koeling wordt er koude lucht in de koeling geblazen door middel van een ventilator en een externe verdamper waar de kou vandaan komt. Het verschil met de eerder genoemde koelingen is dat de koeling niet vanuit de wanden, maar vanuit de boven- of de zijkant de koeling in wordt geblazen. Dit is op de plek waar de motor en de verdamper aanwezig zijn. Bij de professionele uitvoeringen bevinden zich vaak meerdere verdampers en ventilatoren, omdat dan iedere zone helemaal wordt gekoeld. Hierbij kunt u denken aan een koelwerkbank met meerdere deuren. Deze koeltoonbank VE-10 van Docriluc is bijvoorbeeld uitgerust met een geforceerde koeling.
Bij de geforceerde koeling wordt de ruimte snel gekoeld. Deze manier is dan ook vaak terug te zien als u producten snel wilt koelen en goed op temperatuur wilt houden. Een geforceerde koeling is aan te raden als de koeling intensief gebruik wordt en vaak open en dicht gaat in een omgeving met hoge (zomer)temperaturen.
Praktische tips voor een langere levensduur van uw koelapparatuur
Hieronder benoemen wij een aantal handige tips voor een langere levensduur van uw koelapparatuur:
- Zorg ervoor dat u de koelingen niet direct naast warmtebronnen Op deze manier verbruiken de koelingen veel meer energie, omdat de temperatuur hoog is van de directe omgevingstemperatuur. Daardoor kan het zo zijn dat de koeling de gewenste temperatuur niet bereikt.
- Daarnaast is het belangrijk om de condensor vrij te houden van stof en vuil, want deze voert de warmte af. De condensor moet ook regelmatig gereinigd worden. Dit is essentieel, zodat de condensor de warmte goed kwijt kan.
- Het derde punt is dat u ervoor zorgt dat de motor en het aanzuigrooster voor de ventilatie vrij Dit is, omdat er voldoende luchttoevoer aanwezig moet zijn. Zet bijvoorbeeld geen bakken of dozen neer naast het rooster, want de koeling moet goed en vrij kunnen ademen om goed zijn werk te kunnen doen.
- Het laatste punt wat wij willen benoemen is om te controleren welke maten u in uw keuken gebruikt. In de professionele horecakeukens gaat het vaak om Gastronorm maten, zoals: 1/1GN = 53x32,5cm of 2/1GN = 53x65cm. Als we kijken naar bakkerijen dan wordt de bakery norm gebruikt, dit is 60x40cm. Op deze manier passen uw roosters, bakken of trays ook perfect in uw koelingen.
Wilt u na het lezen van deze blog een kijkje nemen bij ons uitgebreide assortiment aan koelingen? Ontdek dan onze horeca koelkasten en voor professioneel advies staan wij graag voor u klaar!