De werking en het onderhouden van een ijsblokjesmachine
Hoe werkt een ijsblokjesmachine en welke uitvoeringen hebben wij in ons assortiment?
Een ijsblokjesmachine werkt op een eenvoudige manier en is er in diverse uitvoeringen. Wij hebben de volgende modellen in ons assortiment en zullen deze ook verder toelichten:
- Tafelmodellen tot 17kg per 24 uur zonder een wateraansluiting of een afvoer: deze uitvoering is perfect voor het produceren van kleine hoeveelheden ijsblokjes. De tafelmodellen zijn compacte machines die niet aangesloten hoeven te worden op een waterleiding. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een stroomaansluiting van 230 Volt. Hierna vult u het waterreservoir en dan begint de machine zijn werk te doen. Als de bunker gevuld is of als het water op is, stopt de machine vanzelf.
- Standaard modellen vanaf 18kg: bij deze modellen heeft u een vaste wateraansluiting en waterafvoer nodig. De machines zijn verkrijgbaar met een capaciteit van maar liefst 18 kilo ijsblokjes per 24 uur tot een hoeveelheid van 165 kilo ijsblokjes per 24 uur. Wij hebben bijvoorbeeld de ijsblokjesmachine van Aristarco met een bunker van 6kg. De ijsklontjes worden gemaakt door middel van een sproei methode. Hierbij wordt het water tegen een horizontaal gemonteerde koperen verdamper gesproeid die het water koelt tot pure, heldere en massieve ijsblokjes. De ijsklontjes worden opgeslagen in een perfect geïsoleerde bunker die tot 6kg aan volle ijsklontjes kan bewaren.
- Ijsblokjesmachine met een groot verbruik vanaf 130kg en een externe bunker: deze uitvoeringen hebben een aparte bunker waar de blokjes in opgeslagen kunnen blijven. Als u een horecagelegenheid heeft waar grote hoeveelheden ijsblokjes worden gebruikt, is deze machine dé ideale oplossing. De grootste machines kunnen tot wel bijna 1000 kilo aan ijsblokjes bewaren. Deze hoogwaardige ijsblokjesmaker van Aristarco is uitgevoerd in RVS en dit model is zo perfect geïsoleerd dat deze met een temperatuur tot wel 43 graden gebruikt kan worden.
- Crushed ijsmachines voor schilfer, nugget en scherfijs: de crushed ijsmachines zijn voor het produceren van speciaal ijs. Bij deze scherfijsmachine F80 van Bartscher kunt u prachtige ijsvlokken maken. Er is een wateraansluiting ¾’’ en een waterafvoer met een diameter van 20mm nodig. Naast deze uitvoering zijn er nog veel meer uitvoeringen aanwezig in onze collectie. Crushed ice, nuggetijs en granulaatijs wordt op bijna dezelfde manier gemaakt als een gewoon ijsblokje. Als het ijs gereed is, dan gaat het door een draaiende vorm, deze draait rond en crushed het ijs in kleine blokjes/scherven.
Zowel in de cocktail zelf als in de shakers waarmee de cocktail wordt gemaakt, komen er veel ijsblokjes aan te pas. Om uw cocktails op en top te maken, kan een prachtige cocktail station natuurlijk niet ontbreken. Bij HorecaRama hebben wij een uitgebreid assortiment waar je u tegen zegt. Zo hebben wij de Kobayashi workflow station, drop in model. Dit is een compacte en handige uitvoering van de cocktailstation. Het is gemaakt van hoogwaardige aisi 304 en is erg geschikt voor horecagelegenheden die een wat kleinere ruimte hebben om de cocktailstation neer te zetten.
Hoeveel kilo aan ijs heeft u per dag nodig voor een ijsblokjesmachine?
Het is natuurlijk handig om te weten hoeveel kilo ijs u per dag ongeveer nodig heeft voor uw ijsblokjesmachine. Voor de berekening hiervan, kunt u uitgaan van een hoeveelheid van ongeveer 46 ijsblokjes per kilo. Dit zijn 12 normale drinkglazen en u kunt ervan uitgaan dat u met 8 kilo ijs een hoeveelheid van maximaal 100 drankjes aan uw gasten kunt serveren. Als u heerlijke cocktails serveert in uw horecagelegenheid, dan gaan wij uit van ongeveer 8 kilo ijs voor 40 cocktails. Bij het gekoeld presenteren van flessen drank kunt u het beste de inhoud van de bak nemen die gevuld dient te worden en deze inhoud delen door 2. U heeft de bak hiermee dan helemaal gevuld. Voor het koelen van flessen en blikjes heeft u meestal genoeg aan een bak die voor drie kwart gevuld is. De ijsblokjesmachines zijn er in verschillende modellen en hierdoor kan de berekening licht afwijken.
Het reinigen en onderhouden van een ijsblokjesmachine
Het reinigen en onderhouden van een ijsblokjesmachine is een belangrijk onderdeel en het is aan te raden om dit een aantal keer per jaar te doen. Ieder gedeelte van uw ijsblokjesmachine dat in contact komt met water, kan slijm of schimmel ontwikkelen en dit is van invloed op uw ijsblokjes. Dit is niet de bedoeling, want u wilt natuurlijk niet dat uw gasten ziek worden en de hygiëne in uw horecazaak op en top houden.
Hieronder benoemen wij een aantal gevallen waarin u uw ijsblokjesmachine zeker een goede schoonmaakbeurt dient te geven:
- Als u merkt dat het aanzienlijk langer duurt voordat er ijsblokjes uit de machine komen.
- Als het ijs een onaangename geur produceert.
- Als de kwaliteit van het ijs niet op en top is.
- Bij een laag ijsvermogen.
Als eerste is het belangrijk om de stroom te ontkoppelen zodat u veilig aan de slag kunt. Voor het reinigen van een ijsblokjesmachine hebben wij bij HorecaRama een speciaal reinigingsmiddel in ons assortiment. Hiermee kunt u uw ijsblokjesmachine desinfecteren zodat deze dag in dag uit blijft stralen! Het reinigingsmiddel kunt u meteen onverdund gebruiken en is ideaal tegen kalk, roest en bacteriën. Nadat u dit middel heeft gebruikt, dient u grondig na te spoelen en wij raden aan om 3 minuten door te spoelen. Zorg ervoor dat u tijdens het schoonmaken rubberen handschoenen draagt en laat de bedieningsschakelaar niet voor een lange tijd in de servicestand staan als het waterreservoir tijdens het schoonmaken leeg is. Hierdoor kan de waterpomp beschadigd raken.
Als u uw ijsblokjesmachine goed schoonmaakt, heeft uw machine een langere levensduur en wordt kalkaanslag op de verdamperplaten voorkomen. Daarnaast blijft uw machine krachtig werken en wordt warmteoverdracht tegengegaan.
Bent u nieuwsgierig geworden naar nog meer schoonmaak informatie voor uw horecazaak? Neem dan ook zeker een kijkje bij onze blog over het opstarten en schoonmaken van uw horeca apparatuur.